29-04-2018
foto 21-11-2014
Fagus sylvatica
foto 06-11-2014
foto 25-07-2017
Omschrijving
De beuk (Fagus sylvatica) wordt veel gebruikt voor het maken van hagen van circa 80 cm tot 400 cm. Het blad van de beuk loopt meestal eind april - eerste week van mei uit. De herfstkleur van gewone beuk is oranje. In de winter blijven een aantal verdorde blaadjes meestal aan de takken hangen om pas volgend jaar, wanneer de beuk opnieuw uitloopt, af te vallen. Een beukenhaag verdraagt schaduw.
De plantafstand van Fagus sylvatica bedraagt, bij een levermaat van 60-80/80-100 circa 5 st./m1. Om een robustere haag te verkrijgen worden soms twee/drie rijen aangeplant in het zgn. driehoeksverband. Soms wordt paal en draad gebruikt om de afzonderlijke planten aan te binden. Dit is vooral wenselijk in gebieden met veel wind of op plaatsen waar doorloop verwacht wordt.
Beuk wordt als wortelgoed (zonder kluit) niet meer geleverd wanneer de plant uitloopt in verband met garantie. Het risico op uitdroging van de wortels wordt dan te groot. Soms wordt het plantseizoen van beuk enkele weken verlengd door de planten in koelcellen te bewaren. Planten in containers zijn vaak nog wel leverbaar maar aanmerkelijk duurder. Wanneer u dus beukenhagen wilt gaan zetten of wilt laten zetten dan kan dat het beste gebeuren in de periode van november tot en met maart.
Een beukenhaag slaat beter aan indien u onder in de plantvoor een laagje (3 cm) zgn. beukengrond aanbrengt. De beuk leeft namelijk in symbiose met een schimmel die zich in de beukengrond bevindt. In plaats van de groene beuk kunt u ook de bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropunicea') toepassen. De plantafstand 5 st/m1 is hetzelfde.
Specificaties
Plantgroep: hagen, bomenOnderhoud
Een beukenhaag wordt meestal 2 maal per jaar geschoren. Vaak eenmaal voor de langste dag en een keer aan het eind van de zomer. Het is verstandig om eerst de zijkanten te snoeien en daarna pas de bovenkant. Vewijder zoveel mogelijk de afgeknipte twijgen van de bovenzijde zodat de haag er netjes uit blijft zien. Snoei de haag zodanig dat de haagvoet iets breder blijft dan de bovenzijde van de haag wat een fraaier beeld oplevert.
Naast het snoeien van de beukenhaag kan het wenselijk zijn om regelmatig de haagvoet onkruidvrij te maken door de haagvoet te schoffelen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb