05-05-2013
07-04-2019
Tulip
Omschrijving
De meest beroemde bloembol is zonder twijfel de tulp. De tulp die hier besproken wordt, is de geteelde tulp die afstamt van de botanische tulp. Ruim 400 jaar geleden is de tulp in Nederland geïntroduceerd. De eerste zending tulpen kwam aan in Antwerpen in 1562 vanuit Constantinopel (nu Istanbul). Oorspronkelijk komt de botanische tulp uit de bergketens van de Himalaya en is ze via Turkije in Nederland terechtgekomen. De naam is afgeleid van de Perzische dulband of turban, die verwijst naar de vorm van de bloem. In het Perzisch betekent ‘dil’ hart en ‘band’ stamt af van bastan is binden, zodat de betekenis hartverwarmend is. In Hongarije is de tulp al eeuwenlang de nationale bloem.
Momenteel zijn er zeker 8000 geregistreerde tulpen. Ze zijn in verschillende groepen ingedeeld. Deze indeling is ontstaan toen, vooral Nederlandse, kwekers in de loop van de eeuwen verschillende verschijningsvormen op de markt brachten. Die vormen zijn ondergebracht in een classificatiesysteem van 15 groepen, waarbij vorm, afkomst en bloeitijd bepalend zijn (vrijwel alle variëteiten zijn van Nederlandse oorsprong).
Specificaties
Plantgroep: Bollen
Bloeikleur: Verschillende kleuren
Standplaats: zon - halfschaduw
Familie: Liliaceae
Bladkleur: Groen
Bloeitijd: februari - april
Wintergroen: Nee
Planthoogte: tot 75 cm
Grondsoort:
In de tuin sinds:
Onderhoud
Uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk verwijderen. Laat de afgevallen bloemblaadjes niet in het bed achter. Dit houdt de tuin netjes en voorkomt bacterievorming. Niet-bloeiende enkelbladige scheuten zijn achterblijvers van zwakke of oude bollen en kunnen worden verwijderd.
Laat loof zitten en plant 1-jarige planten bij uw Tulpen. U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden. Welke manier u ook kiest; plant eenjarigen tussen de verdorrende Tulpen. Snij de tulpenbladeren niet af, maar laat ze zelf afsterven, zodat de voedingsstoffen uit de bladeren de bol nog kunnen voeden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb